Skoči na glavno vsebino

Digitalni kotiček

Skriti zavihek
Windows 10 in Office 365 za učence

Učenci naše šole imate možnost pridobitve brezplačnega dostopa do Office 365. Za dostop do storitev potrebujete veljaven e-naslov (svojega ali od staršev) oz. AAI račun. Za navodila pišite na o-okskofije.kp@guest.arnes.si z naslovom: Spletne storitve za učence. V sporočilu navedite, da želite dostop do Office 365 ter ime, priimek in razred.

Prijavne podatke in osnovna navodila za prijavo prejmete v nekaj dneh po elektronski pošti. Vse licence potečejo, ko učenec preneha šolanje na naši šoli.

Na šoli ne nudimo le osnovno podporo. Za podrobnejše informacije se uporabi vgrajeno pomoč ali pa informacije poiščite na spletu.

Prijavo in več informacij najdete na povezavi: OBLAK 365

 

Office 365 je paket storitev, ki vključuje elektronsko pošto, digitalno shrambo, orodja za audio in video komunikacijo, deljenje dokumentov in hkratno delo na njih. Gre za internetno različico programa Microsoft Office. Preko prijave na Microsoftov račun lahko učenci dostopajo do mrežne različice Worda, Excela, Powerpointa, Outlooka, OneNota, OneDriva, si shranjujejo dokumente na Microsoftov strežnik (OneDrive) ter jih odprejo in popravijo kjerkoli, kjer se lahko povežejo na splet.

V času trajanja izobraževanja je učencem brezplačno na voljo polna programska zbirka Office ProPlus, ki vključuje programe Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote, Publisher in Access. Office lahko namestite na 5 napravah.

Pomoč  in kontaktna oseba
Kontaktna oseba na šoli je Gordana Božič, tel: 041 474 040, oz. gordana.bozic@sola-skofije.si

 

Licence za WINDOWS  10 trenutno niso dobavljive. 

 

AAI identitete za učence

AAI prijava je vrsta enotne prijave za izobraževalno in raziskovalno sfero v Sloveniji, kjer lahko uporabnik z enim uporabniškim imenom in geslom dostopa do velikega števila uporabnih storitev. Sistemi za enotno prijavo se združujejo v federacijo ArnesAAI, tu kratica AAI pomeni Avtentikacijska in Avtorizacijska Infrastruktura.

 1. Kaj je AAI-račun?
 2. Do katerih storitev lahko dostopam s svojim AAI-računom?
 3. Kako spremenim geslo?

 

AAI račun uporabljate za dostop do:

Uporabniško ime in geslo za vaš AAI račun dobite v šoli. Če učenec podatke izgubi, lahko dobi kopijo računa v elektronski obliki.

Pomoč  in kontaktna oseba
Kontaktna oseba na šoli je Gordana Božič, tel: 041 474 040, oz. gordana.bozic@sola-skofije.si

 

Eduroam

Šola lahko nudi zaposlenim in učencem možnost brezplačnega dostopa do brezžičnega računalniškega omrežja EDUROAM. Ta je del šolskega omrežja, ki je povezano v omrežje Arnes in evropski sistem, zato zanj veljajo enaka pravila kot za dostop do omrežja Arnes (http://www.arnes.si/pomoc-uporabnikom/pravila-uporabe-omrezja-arnes.html).

Storitev Eduroam omogoča  učencem in zaposlenim varen in preprost dostop do omrežja na naši šoli in gostovanje v omrežjih drugih institucij (fakultete, knjižnice, srednje šole), vključenih v sistem Eduroam v Sloveniji (http://www.eduroam.si) in tujini (http://www.eduroam.org).  Pri tem je tako sami ustanovi kot gostujočem uporabniku zagotovljena kar največja varnost, saj je onemogočeno prisluškovanje in lažno predstavljanje.

Za dostop do omrežja Eduroam potrebuje učenec veljaven AAI račun, ki mu ga dodeli šola.

 

Pomoč  in kontaktna oseba
Kontaktna oseba na šoli je Gordana Božič, tel: 041 474 040, oz. gordana.bozic@sola-skofije.si

 

Varnost na spletu

Uporaba interneta je v današnjem času neizogiben in nepogrešljiv del vsakdanjega življenja. Ponuja številne priložnosti za učenje, zabavo in povezovanje, vendar prinaša tudi mnoge izzive in nevarnosti. Obstajajo štiri glavne lastnosti, ki jih povezujemo z internetno varnostjo. To so zaupnost, poštenost, dostopnost in zasebnost. Za svojo varnost lahko veliko narediš sam. 

Nekaj osnovnih pravil:

 • ne deli osebnih informacij
 • uporabljaj močna gesla
 • preveri informacije
 • objavljaj premišljeno
 • pazi na spletno nadlegovanje
 • uporabljaj varnostne programe in posodabljaj programsko opremo
 • izobražuj se
 • spremljaj svoje račune

V primeru, da opaziš kaj nenavadnega ali se počutiš ogrožen, se posvetuj z odraslo osebo, ki ji zaupaš.

VIDEI, ki so ti lahko v pomoč:

 

 

 

Safe.si je točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje, ki ti lahko pomaga ostati varen.

 

Več o varnosti na spletu lahko najdeš tudi na:

 

 

Dostopnost